top of page

טיפול בפסיכודרמה

"ובכן, ד"ר פרויד, אני מתחיל במקום בו אתה חדל. אתה פוגש אנשים במשרדך כשהרקע, הזמן והמקום הם מלאכותיים. אני פוגש אנשים ברחוב ובביתם, בסביבתם הטבעית. אתה מנתח את חלומותיהם ואני מנסה לתת להם את האומץ לחזור ולחלום...".

(מורנו מתוך נהרין, 1985, עמ' 19).

יעקב לוי מורנו הוא שיצר ופיתח את הפסיכודרמה כשיטה טיפולית העומדת בפני עצמה כבר בתחילת המאה ה- 19. הוא היה הראשון לזהות את הכוח הטיפולי העצום שיש לשחזור דרך פעולה, חילוף תפקידים ומשחק תפקידים.

 

אם בטיפול באמצעות דיבור המטופל מדבר על מחשבותיו, רגשותיו, זיכרונותיו, אירועים בחייו וכו', בפסיכודרמה המטופל לא רק מדבר עליהם, אלא פועל, יוצר וחווה אותם במרחב מוגן ובטוח בליווי המטפל. מורנו האמין כי כאשר טראומה או כאב מן העבר נחשפים בצורה זו, ניתן להבינם באור שונה ולהביא לאינטגרציה מחודשת בלא-מודע.

 

ניתן לומר כי פסיכודרמה היא שיטת טיפול המלווה אנשים אל עולמם הפנימי, היא מאפשרת למציאות הפנימית שלהם לצאת החוצה, שם הם יכולים להתבונן בה באופן נקי יותר, לחוות אותה שוב, להגדיר אותה מחדש ולהביא אותה לידי השלמה או פתרון. הייחוד של שיטה זו הוא כי הלמידה של המטופל מתרחשת דרך החוויה.

חשיבות מרבית ניתנת גם לחלל ולזמן. כאשר אנו חוקרים ומתעסקים בסיטואציות בתהליך הפסיכודרמתי, אנו מדמים את הסיטואציה הפיזית במקום בו היא התרחשה לראשונה. דרך זו פותחת נגישות מרבית לרגשות שלנו, כאשר כל חושנו פועלים, כמו בחיי היום יום. הפסיכודרמה מביאה את המטופלים למעורבות כה רבה, עד שמאפשרת להם "לרדת מן המשמר", להתפרק מן ההגנות שלהם ובדרך ספונטאנית, תוך כדי הצגה דרמטית, לגלות את הקונפליקטים הפנימיים שלהם. הקונפליקט אשר מומחש בצורה חיה מאפשר לאדם להבינו לעומקו בצורה יעילה ושונה מזו של דיבור בלבד.

הפסיכודרמה מאפשרת התמודדות עם קונפליקטים מן ההווה, ציפיות מן העתיד ובעיות תקועות מהעבר. ניתן לומר כי התהליך הפסיכודרמתי הוא בבחינת ניסיון לחקור את האמת הפנימית של האדם, מתוך ניסיון למצוא תגובה הולמת למצב חדש ותגובה חדשה (מתאימה יותר) למצב ישן.

 

זרקה מורנו (אישתו של יעקב לוי מורנו) תיארה את התהליך הפסיכודרמתי כ"דרך להתאמן בחיים מבלי להיענש על טעויות שעושים". כלומר, במציאות הפסיכודרמתית ניתן החופש לחקור ולהתנסות בדרכי פעולה שונות להתמודדות עם קשיים במציאות הממשית. ניתן לומר דברים שלא נאמרו, לדבר עם אנשים שלא ניתן לדבר איתם, לתרגל ולהתאמן על סיטואציות עתידיות, לחוות חוויות מתקנות, לפרוק מתחים וכעסים, להביע ולממש משאלות פנימיות ולהגיע לתובנות ביחס לעצמי ולעולם. מבחינה פסיכולוגית, מכיוון שהמציאות הפסיכודרמטית נחווית על ידי המטופל כממשית ב"כאן ועכשיו", יש לה השפעה על חיי המטופל גם מחוץ לחדר הטיפולים.

השיטה מסייעת בהתמודדות עם מגוון של הפרעות ובעיות, הן עם הפרעות כגון דיכאון, הפרעות אכילה, חרדה ועוד, והן עם בעיות וקשיים אחרים, כגון ביטחון עצמי נמוך, קשיים במערכות יחסים, אירועי עבר טראומתיים, קונפליקטים בלתי פתורים ועוד. בעצם ניתן לעבוד על כל נושא שיעלה המטופל, המפריע לו בחייו. כמו כן, השיטה מסייעת בפיתוח גישה ספונטאנית ויצירתית יותר לחיים. הטיפול הפסיכודרמתי יכול להתנהל הן במסגרת פרטנית והן במסגרת קבוצתית ומתאים לאוכלוסיות מגוונות של ילדים, מתבגרים ומבוגרים.

bottom of page